Grebbestad Tångknäcke/Tångbaguette 
unika bröd lika goda till osten som till fisk o skaldjur
eller bara med lite smör på.
inte bara gott, nyttigt också.


Tången som används är Fingertång eller Laminaria digitata, (Kelp)  Laminaria-släktets arter är brunalger.
En av de vanligaste, fingertång, växer längs de kallare havens klippkuster och blir synliga först vid lågvatten.
Karakteristiskt för alla Laminaria- arter är att bålen är formad som en stor band- eller bladformig, flikad skiva
som sitter fäst vid klippor och stenar med ett slags stjälk försedd med klolika fästorgan Fingertången är flerårig och
förnyar sina skivor varje år. Det intressanta med med Laminarian är att den växer från stjälken och utåt,
de älsta delarna är alltså de flikar som är längst ut. Tång är som landväxter
beroende av solljus därför växer de bara ner till ca 50 m djup.

Tångmjölet är tillsatt för att brödet skall bli rikt på mineraler, spårämnen, aminosyror
och vitaminer men också för att dess smakförhöjande egenskaper . Tången som används
torkas och mals därefter till mjöl. Tångmjölet ersätter inte andra mjölsorter men kompletterar
dessa och ger brödet dess unika karaktär. Vår ekologiska tång skördas i det rena vattnet utanför Island
där den sedan torkas skonsamt med värme från de heta källorna. Av 10 kilo färsk tång blir det
ca 1 kilo tokad mald tång. Det är inte ekologiskt försvarbart att skörda Laminaria i
våra vatten ännu men vi jobbar på det.


Laminaria är som andra algarter mycket rik på mineralsalter, spårämnen och vitaminer,
varför den används som råvara till bl a läkemedelsindustrin.

 

Vill du fördjupa dig i algernas värld finner du pågra länkar
längs ner.

 

 

Innehållsämnen: Alginsyra, fri och som salt, spårelement, vitamin A, B, C, D, E.

Vitamin A:
(Retinol) är bäst känt för sin funktion i ögats näthinna.
Där ingår det i synpigmentet, som “fångar upp” ljuset och ser till att det skickas en signal till hjärnan.
Brist på vitaminet gör att ögat får svårare att uppfånga svagt ljus och man drabbas av nattblindhet.

Vitamin B:
B-vitaminer hjälper bl. a kroppen att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och protein.
B-vitaminerna ser dessutom till att hår, hud och naglar håller sig starka och friska.

Vitamin C:
C-vitamin (Askorbinsyra) är en organisk syra och antioxidant.
C-vitamin deltar vid bildning av kollagen i bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett.

Vitamin D:
D-Vitamin behövs för kroppens omsättning av fosfat och kalcium.
Kroppen kan tillverka D-vitamin själv. Vitamin D bildas i huden när den belyses av solljus (solarium duger inte).
Men på höst och vinter räcker inte solljuset till för bildning av D-vitamin - särskilt barn behöver ett extra vitamintillskott.

Vitamin E:
Vad E-vitamin gör är ganska oklart, men man vet att E-vitamin hjälper cellerna att skydda sig mot fria radikaler.
E-vitamin är alltså en så kallad antioxidant.

Jod:
Som är ett livsviktigt grundämne som ingår i de ämnesomsättningshormoner (tyroxin och trijodotyronin)
som bildas i sköldkörteln och bl a stimulerar förbränning och bildande av proteiner.

 

Mer info om alger och havet

www.vattenkikaren.gu.se

Äta tång och alger/nordicalgae.blogspot.com

www.seaweed.ie

www.algaebase.org